Miért kell örökbefogadáskor chipeztetnem a kutyát?

A microchipezés az állatok egyedi tartós megjelölésére szolgáló módszer. A bőr álá injektált rizsszem méretű passzív jeladó biztosítja, hogy kedvencünk elveszésekor a legrövidebb úton visszakerülhessenek hozzánk. A beültetett mikrochip adatait állatorvosa a petvetdata rendszerbe regisztrálja. A chip adatait -akár az egész Európai Unióban is- mikrochip leolvasóval lehet detektálni. A regisztrál adatok alapján a tulajdonos adatai perceken kerül visszakereshetők. Az érvényes jogszabályok értelmében tulajdonosváltáskor kötelező a mikrochip beültetése. Örökbefogadásnál is tulajdonosváltozás van.

2010. február 26.-án kormányrendelet jelent meg a kedvtelésből tartott állatok tartásáról (41/2010. (II. 26.) Korm. Rendelet). A mikrochipezésre vonatkozó rész:

13. § Az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, egyedi tartós megjelöléssel rendelkező állat esetében az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is. Amennyiben az állat új tulajdonoshoz kerül, részére e dokumentumokat át kell adni, illetve tájékoztatni kell az állat fajáról (fajtájáról), - ha ismert - az egyed neméről és koráról, továbbá az egyed tartásához szükséges minimális ismeretekről. Az egyedi tartós megjelölés ( mikrochip) 2010.július 1-től minden újonnan beszerzett, új tulajdonoshoz került kutya esetében kötelező.

 

(11) A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B. §-a a következõ (10)–(12) bekezdésekkel egészül ki:

„(10) Négy hónaposnál idõsebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.

(11) A (10) bekezdésekben foglaltak betartását a jegyzõ és a kerületi hivatal ellenõrzi.

(12) A négy hónaposnál idõsebb transzponderrel nemjelölt ebrõl a jegyzõ és a magánállatorvos köteles jelentést tenni a kerületi hivatal felé.”

 

 

A mikrochip rendszerek (mikrochip, leolvasó, applikátor) küzül sokféle van, de most lássuk a Tracer rendszert.

 

 

Tracer MiniMax chipleolvasó


A chipleolvasó 3-8 cm távolságról képes a chipet leolvasni. A legegyszerűbb tipusok csak egy szabványt olvasnak, a profi szerkezetekkel szinte minden, az állatok azonosítására bevezetett szabvány chipje leolvasható. Létezik számítógéppel összeköthető, többezer leolvasás adatait tárolni képes leolvasó is.
Mikrochip leolvasóval ma már majdnem minden állatorvos rendelkezik, hisz enélkül nem tud útlevelet kiállítani sem. A korszerűen működő állatvédő szervezetek, panziók, de még kutyakozmetikák is tartanak chipleolvasót.
Az európai szabvány chipek 15 jegyű számsort tartalmaznak, de minden gyártó más számtartományt használ. Vannak olyan gyártmányok, ahol a chip tartalmazza az ország kódját is, ahol forgalomba hozták, ezt az információt viszont nem minden leolvasó mutatja meg. Ennek az információnak addig nincs is jelentősége, amíg a 15 számjegy alapján a chip megtalálható az online adatbázisok valamelyikében, és nem kell nyomozni az eb származását.

Mi az a mikrochip?

A mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát üvegből készült parányi eszköz. A chip egy injekciós fecskendő-szerű steril applikátorban helyezkedik el és egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat (kutya, macska, vadászgörény-vagy egyéb egzotikus állat) bőre alá.
Európai szabvány szerint az implantáció helye a nyak bal oldala (tehát minden Európában chipezett kutyában itt keresik a chipet!)
Az állatorvos által végzett beavatkozás rendkívül gyors, egyszerű és bár a tű vastagabb a megszokottnál, nem okoz nagyobb fájdalmat, mint egy közönséges oltás. A mikrochipet csupán egyszer kell beültetni és kisállataink számára egész életére szóló egyedi jelölést biztosít. Nincs benne mozgó eszköz, vagy elem, semmi, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis antenna, amelybe egy 15 jegyű egyedi számot kódoltak.
Magyarországon kizárólag az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet lehet beültetni. A mikrochip leolvasók is e szabvány szerint készültek. Ez azt jelenti, hogy minden Magyarországon forgalmazott chip, minden Magyarországon forgalmazott mikrochip leolvasóval olvasható függetlenül a chip vagy a leolvasó márkájától!

A chip kívülről láthatatlan, nem vándorol, nem sugároz, és a közhiedelemmel ellentétben GPS-ként sem működik.
A chipben kódolt 15 jegyű számot ugyanis kizárólag egy leolvasó készülékkel lehet megjeleníteni néhány centiméter távolságból. Ez a szám tulajdonképpen kisállataink személyi száma, melyet a beültetéssel egyidejűleg az állatorvosnak a kutya és tulajdonosának adataival együtt rögzítenie, regisztrálnia kell egy mikrochip adatbázisban.
Regisztráció nélkül a mikrochip csupán egy haszontalan implantátum.
A legnagyobb hazai adatbázis a Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett petvetdata (www.petvetdata.hu) ahol bárki ellenőrizheti a chipszám ismeretében, hogy az adott állat benne van-e a rendszerben. Adatvédelmi okokból a részletes adatokat és a tulajdonos kilétét és elérhetőségét azonban csak a hozzáféréssel rendelkező állatorvosok láthatják.