Az állatvédelmi tevékenységünkről írtákÍgy kell etetni az állatokat télen


Cinkék az etetőn

Itt a zimankó, amikor a szabadon élő állatok is nehezebben találnak maguknak élelmet a fagyos földben és az egyre kopaszodó fákon. Dr. Baranyi Béla tatai állatorvost kérdeztük, hogyan segíthetünk túlélni a hideg heteket, hónapokat a madaraknak és egyéb állatoknak.

 

 

– Milyen élelmet célszerű kitenni a téli időszakban a madaraknak?
– Olajos magvakat, gyümölcsöket, marhafaggyút például. Kenyeret, egyéb szénhidráttartalmú ételeket, például süteményt viszont semmiképp nem tegyünk ki a szabadba, mert ezek akár a tollasok pusztulását is okozhatják. Lehet kapni úgynevezett cinkegolyót, amelyet csak fel kell akasztani a megfelelő helyre. Ha valaki maga szeretne eleséget készíteni, faggyúból és különböző magvakból, dióból keverhet össze elemózsiának valót. Ami nagyon fontos: ha elkezdtük etetni a madarakat, ne hagyjuk abba tavaszig!

– Mire kell figyelni az élelem elhelyezésekor?
– Ha van otthon vagy a környéken macska, akkor olyan ágra kell felakasztani az eleséget, amelyet a négylábú vadász nem érhet el. Vannak olyan "koszorúk" is, amelyeket a fához illesztve megakadályozhatjuk, hogy a macska felmásszon.

– Beszéljünk egy kicsit a négylábúakról, például a mókusokról is. Nekik hogyan kedvezhetünk?
– Diót, mogyorót nekik is rakhatunk ki.

– És a házőrző kutyák esetében mire figyeljünk?
– Leginkább arra, hogy milyen helyen tartjuk őket. Száraz, szél-, és huzatmentes, szigetelt meleg helyet kell nekik biztosítanunk. Persze sok múlik azon is, hogy rövid-, vagy hosszúszőrű-e az eb, de mindenképp érdemes ezekre a dolgokra figyelni. A táplálékuk a téli időszakban lehet energiadúsabb is.

kemma.hu 

2012. október 30. 09:14 Sz. A.


Százezret ér a kutyagyilkos

Százezret ér a kutyagyilkos

2012. július 24. 10:10 Sz. A.  kemma.hu

Tavaly novemberben ismeretlenek megöltek egy kutyát a Komárom-Esztergom megyei Agostyánban. Az állatvédők százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlanak fel annak, aki segít kézre keríteni az elkövetőt.

 

Bikficcel ismeretlenek végeztek

Bikficcel ismeretlenek végeztek

 

Dr. Baranyi Béla, az Equus állatkórház vezetője lapunknak elmondta: Bikfic kutyát úgy fogadták be agostyáni gazdái 2007-ben.
- Bikfic a kezdetektől megbecsülte magát. Ahova lehetett, elkísérte befogadóit, rendszeresen táboroztak a gyerekekkel a Bakonyban, együtt járták a Gerecsét. A kutya jó szívéről sokat elárul, hogy egyszer magához vett egy frissen született macskakölyköt, és ápolta, nyalogatta, száraz emlőjén órákig szoptatta, mire visszacsenhették tőle az anyamacskának - mesélte dr. Baranyi Béla a családtól hallott történetet.

Bikficet - nagyon úgy fest - hogy valakik kikötötték a kerítéshez, amikor a család nem volt otthon, és szó szerint agyonverték.
Az állatorvos elmondta: azért döntöttek a nyomravezetői díj mellett, mert "egy kutyagyilkosság sem maradhat büntetlenül", és remélik, hogy így talán sikerült elfogni a tettest.

A díjat felajánlók kérik, hogy a 107-es vagy a 112-es segélyhívókon, vagy a 34/382-450-es számon jelentkezzen az, aki érdemi információval tud segíteni.
A kemma.hu fórum hozzászólásaiból
Bikfic története

Mivel Bikfic az én paciensem volt, a tulajdonos -mikor megtalálta a kutya holttestét- felhívott, hogy ilyenkor mit kell, lehet csinálni. Ez bűncselekmény, ezért azt mondtam neki, hogy hívja a rendőrséget. Újra felhívott, mikor a rendőrség kiment és ők is konstatálták hogy a kutya vérbe fagyva fekszik az árokparton. Kimentem Agostyánba és kivártam a rendőrségi helyszínelést. Teljesen egyértelműen megállapítható volt, hogy a gazdák távollétében a kutyát előre megfontolt szándékkal egy hegyes kalapácsszerű tárggyal agyonverték. A kutyát a saját nyakörvére kötözött rövid (15-20 cm) madzaggal kikötötték kívülről a saját házának kerítéséhez és egy erős ütéssel kilyukasztották a koponyáját úgy, hogy még a bal szeme is kiugrott a szemgödörből. A madzagot elvágva, az erősen vérző testet áthúzva az úton a szemközti árokpartra vonszolták. A Tatai Rendőrkapitányság rendőrei, nyomozói felvették az összes nyomot, de nem sok eredménnyel kecsegtettek. A kivégzéshez használt tárgyat nem lehetett megtalálni a helyszínen.

A körülmények teljesen egyértelműen arra utalnak, hogy előre kitervelt volt a gyilkosság. Az időpont, a gazdák távollétére és estére való időzítése, valamint az elkövetéshez használt eszközök (madzag, hegyes kalapácsszerű ütőeszköz) előre magához vétele és elvitele is megerősítik ezt.

Bikfic ismerhette az elkövetőt, mert különben félelmében egy ismeretlen elől elszaladt volna. Ez volt a végzete, hogy megbízott egy olyan "emberben" , akiről gondolni sem merte, hogy ártani akar neki.

Bikficet -aki kóbor kutya volt és befogadták- a légynek sem tudott volna ártani. A Bikficet befogadó család becsületes, jóravaló emberek. A mai napig nem értik, hogy ki és miért vetemedhetett ilyen szörnyű tettre. Ők azt gondolják, hogy aki ilyen gaztettre képes, az más erőszakos cselekményt is képes elkövetni. A félelmük sajnos annyiban nem alaptalan -bár Ők nem szolgáltak rá semmilyen ellenséges akcióra- hogy ezek után Őket is atrocitás érheti.

Én voltam az, aki megkértem Őket, hogy írják le a történetet, mert csak a nyilvánosság az, mely visszatarthatja az elkövetőt a további esetleges inzultusoktól, a helyi közösség is megtudja a történteket és talán segít az igazság kiderítésében, mert a rendőrség sajnos nem fog találni olyan nyomot, ami egyértelműen és bizonyíthatóan azonosítaná az elkövető személyét.

Az igazságot talán sosem lehet kideríteni, de ha csak annyit érünk el, hogy lelkiismeretfurdalást keltünk az elkövetőben és visszatartjuk a további kutyagyilkosságoktól és más erőszakos cselekményektől, akkor már tettünk valamit.

 

Dr. Baranyi Béla

 

 „Amit eggyel a legkisebbek közül megtesztek, azt velem teszitek meg”

 

 

Történet arról, hogy kisebb fájdalommal és békésebben alakulnak akkor a dolgok, ha emberi szóval rendezhetjük a nézeteltéréseinket egymás között, és nem az ártatlan és a gyengébb vérét ontjuk számon kérve rajta azt, amiben nem ő felelős

 

 

Gyerekkorom óta mindig vágytam egy kutyára. Hosszú évek alatt több kutyaismerősöm volt, mindig mások voltak a gazdáik, de amikor tehettük, együtt tekeregtem velük erdőn, mezőn. Ez a pompás, szabad érzés főleg iskolai szünetekben, és sajnos ritkán adatott meg.

Amikor Agostyánba költöztünk, és valóra vált, hogy kertes házban lakhatunk, akkor a mozgalmas életünk (kirándulások, táboroztatások) miatt még nem mertünk felelősséget vállalni, hogy kutyát, állatot is tartsunk a házkörül.

Aztán 2007. novemberében megjelent nálunk Bikfic. Éhes volt, és ágrólszakadt. A kerten kívül a virágágyásban aludt, és nem kellett sokáig törnünk a fejünket rajta, hogy behívjuk, magunkhoz fogadjuk, és az amúgy üresen álló kutyaházban szállásoljuk el. Kezdettől fogva udvarias viselkedésű volt, figyelmes, félénk és visszahúzódó. Nyugodt viselkedése, végtelen türelme miatt mindenki hamar megszerette. Puha szőre olyan volt, mint egy macskának, vagy egy nyúlnak, különleges élmény volt simogatni. Ahova lehetett velünk tartott: rendszeresen táboroztunk gyerekekkel a Bakonyban, kövi rákot kutattunk a Börzsönyben, és amikor csak lehetett, munka után, hétvégeken jártuk vele a Gerecse erdeit, ösvényeit. A gyerekek a táborokban játszottak vele, nyúzták, simogatták, amit jámborul tűrt. A hozzánk érkező barátokat, ismerősöket is gond nélkül elfogadta. Szeretetteljes lényével odáig ment, hogy egyszer frissen született macskakölyköt „rabolt”, ápolta, nyalogatta és száraz emlőjén órákig szoptatta, mire visszacsenhettük tőle az anyamacskának. A kertben kifejezetten kereste a társaságunkat, mellénk telepedett, ha kiültünk olvasni, beszélgetni, és végtelenül hálás volt minden jó szóért, simogatásért, ami feledtette vele, hogy korábban, mielőtt az utcára került cudarul bánhattak vele.

A kislányunk szintén oda volt érte. Amikor „Ki jön a házamba?”-t játszottunk a réten, leguggoltam mellé, akkor Biki jött. Lógó nyelvvel és boldogan rohant a karjainkba. A kislányunk játékaiban, mulatságos történeteiben is mindig ott szerepelt, és szerepel még most is. Amikor valahonnan hazaindultunk, az egyik meggyőző érv volt számára, amikor azt mondtuk: „Gyere kicsim, induljunk, Biki vár!”, és nem kellett kétszer mondani, már mehettünk is.

 

2011. novemberében megváltoztak a dolgok. Születésnapon voltunk a szüleimnél Budapesten. Egy éjszakát maradtunk ki a családdal. Bikfic hazaérkezésünkkor mindig feltűnt az autó reflektorfényében, de akkor este elmaradt. Gondoltuk, hogy átment egy közeli család portájára (rendszeresen kosztolt, potyázott ott az utóbbi időben), ahol szívesen látták, és esetleg be is hívták a házba éjszakára. Komolyan nem nyugtalankodtunk.

Korábbi kóbor életéből megmaradt mehetnékjét, a szökdösését nem tudtuk megakadályozni se neveléssel, se akadályokkal. Kezdetben nap-nap után javítottam, foltoztam utána a drótkerítést, ahol mindig kifúrta magát. Egyszer a hasán kellett összevarratni, mert a kerítésdróttal felhasította magát szabadságvágyában. Máskor hetekig bicegett, mert fennakadt a kerítés megmászásakor. Volt, hogy a padlásbejáróról leste, mikor jövünk, ha elmentünk kis időre vásárolni. Később már rendszeresen átugrott innen a magasból a szomszédba, ahol kutya és emberi társaságra is talált. Ha megkötöttük kiszabadította magát. Végül talált egy olyan biztonságos kijárót, ahol nem tehetett kárt magában. Egyértelmű volt számára, hogy engedély nélkül nem mehet ki a kertből, és ha észrevette, hogy rajta kaptuk, hogy tilosban jár, azonnal iszkolt vissza a házába. Tudtuk, hogy kijár – mint ahogy számos másik kutya is a környéken – de nem tartottuk a dolgot veszélyesnek, se rá, se magunkra, se másra nézve, ezért egyelőre hagytuk, és valami megfelelő megoldáson gondolkoztunk. Senkitől semmilyen panasz nem érkezett, pedig a feleségem szinte mindig otthon van.

Bikfic másnap reggel, etetéskor sem került elő, és ekkor már kissé aggódni kezdtem. Feleségem sétára indult a kislányunkkal, kértem, hogy tudakozódjanak, próbálják megkeresni. Pár perc múlva már jött is vissza a párom, hogy Bikficet elütötte egy autó, és a ház előtti árokban van, a kislányunk szerencsére nem látta. Lesújtott a hír, a hangjából éreztem az elmúlás szelét, de ami ezután derült ki, arra nem is gondoltam:

Kívül a kerítésünk mellett egy jelentős vértócsát találtunk, körülötte nagyjából egy méteres körzetben fröccsent szét, és festett pirosra leveleket, földet, kerítést a vér. A kerítésen egy elvágott madzag mutatta, hogy az áldozatot kivégzése előtt valaki vagy valakik odakötötték. Harminc méterre vezettek tovább a bőséges vérnyomok az árokhoz, ahol elborzasztott, amit láttam. Álltam megdöbbenve, néztem a megtört fényű szemét, a véresre vert fejét, a bezúzott koponyáját, a véres szájából kilógó merev nyelvét, a rettegésében teste alá görbített farkát, amikben egy szikrányi élet nem volt már. A nyakörvén ott lógott a kerítésen megtalált véráztatta madzag másik fele, és akkor arra gondoltam, hogy én minden igyekezetem ellenére nem tudtam megvédeni, amikor szüksége lett volna rá, és aki ezt a szörnyűséget elkövette, milyen feleslegesen vett magára ekkora terhet. A látványon túl, ami legbelül megrázott az az volt, hogy átjárt annak az érzésnek a tudata, amit kikötözött állapotában a kutyánk utolsó pillanataiban átélt.

És a kislányom? Ő kétéves fejjel még nem érti, nem értheti, hogy Biki miért „kódorgott el”, és miért nem jön haza.

  

 

https://picasaweb.google.com/100143990121447370035/ImMemoriamBIKFIC

 

Rogovszky Zoltán

 

Kelt: Agostyán, 2011. november 25.


A borsonline cikke

100 ezer forint a nyomravezetői díj

2012.07.27. 09:00| Munkatársunktól

 

állatkínzáselkövetőnyomravezetői díj

Százezer forint jár annak, aki a hatóságot egy tavaly novemberi állatkínzási ügy elkövetőihez elvezeti.

 

 

Százezer forintot ajánlott fel két magánember Bikfic gyilkosának fejéért. A kedves, ragaszkodó állatot egy agostyáni család fogadta be, de amikor a gazdik éppen nem tartózkodtak Komárom-Esztergom megyei otthonukban, az állatot valaki a kerítéshez kötötte, és szó szerint agyonverte.

– Fele-fele arányban ajánlottunk fel 50-50 ezer forintot egy másik személlyel, hogy megkerüljön Bikfic gyilkosa – mondta el a Borsnak dr. Baranyi Béla, a tatai Equus Állatkórház vezetője. – Hiába került be a büntető törvénykönyvbe az állatkínzás, egyre kegyetlenebbek az elkövetők. Ráadásul sok esetben – mint itt is – nem is kerül elő a tettes. Azért ajánlottunk fel pénzt, hogy megmutassuk: egyetlen kutyagyilkosság sem maradhat büntetlenül. Gyűjtést szervezünk, hogy emeljük a díjat – közölte az állatorvos.Szárnyaszegett angyalok.

Ebgondolat: bezáratták az Equus Állatotthont - nyitnának a megegyezésre 2012-05-10 09:47:23 Hirek - Belfold

Ígéretünket tartva egy olyan témáról írunk, amely mindenkit érint Tatán és a város környékén - függetlenül attól, hogy szereti-e az állatokat. Az Equus Állatotthonnak és gyepmesteri telepnek be kellett zárnia április 30-án - dacára annak, hogy márciusban elnyerték a "Hónap Állatmentő Angyalai" címet. Még 28 állat gazdára vár! Sok, a közösség javát is szolgáló tervük lett volna még, például a kutyapiszok problémájának megoldása vagy a tudatos állattartás elültetése gyermekeink lelkében. Ezúton is kérik az önkormányzatot, az illetékes hatóságokat, hogy üljenek asztal köré és próbáljanak közös utat, kompromisszumot találni.

A képen látható kutyusok még gazdikra várnak - talán nem sokáig

Interjú Dr. Baranyi Bélával, az EQUUS Kft.ügyvezető igazgatójával és magánállatorvossal

Szeretném, ha az olvasók képet kapnának arról, hogy mi is az Equus Kft. tevékenysége. Hol kezdődött, hova jutott el és miért kellett befejeznie az állatvédelmi tevékenységét? Tehát kezdjük a történet elején!

1990-ben alakultunk, akkor állategészségügyi szolgáltatásokat adtunk, állatpatikát és petshopot üzemeltettünk. E mellé a tevékenységek mellé  2011. novemb 1-től megnyertünk Tata és Kistérsége által kiírt pályázatot, és gyepmesteri telepet nyithattunk. De nem egy embertelen gyepmesteri telepet, ahol 14 nap eltelte után elaltatják az állatokat, hanem egy olyat, ahonnan örökbefogadó gazdikhoz kerülhetnek az állatok vagy átkerülhetnek az általunk egyidejűleg  létrehozott állatotthonba. Az állatkórház épülete mögötti, az állatkórház egykori nagyállat istálló épületében, alakítottuk ki boxos megoldásban a gyepmesteri telepet, az állatotthont és ezeket üzemeltettük egészen mostanáig, azaz 2012. április 30-ig. Így többrétű tevékenységi kört fedünk – azaz már csak fedtünk – le: állategészségügyi tevékenység (gyepmesteri telep, állatkórház), állatotthon. Az állatmenhely működésének segítésére létrehoztunk egy közhasznú alapítványt is.

A kóbor kutyák befogása és elhelyezése önkormányzati kötelezettség. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás által kiírt pályázatot a korábbi szolgáltatóhoz képest jóval szerényebb költségekért tudtuk vállalni. Jót akartunk mindenkinek, legfőképpen az állatoknak. Ezért kisebb-nagyobb áldozatokat hoztunk, például a gyepmesterünk és a kórházi dolgozók is fizetés nélkül vállalták a napi 1-3 plusz órányi tevékenységet a gyepmesterin és az állatotthonban, hogy ne kelljen három főállású embert felvenni. Tíz településről hoztuk be a kutyákat, kimentünk járőrözni, begyűjtöttük az állatokat. A járőrözés, kiszállások egyre több költséggel jártak, ahogy az üzemanyagárak emelkedtek. Amikor pályáztunk, a májusi gázolajárakkal (2010 májusának áraival – a szerk.) kalkuláltunk, és nem sikerült emelést kialkudni, ahogy az üzemanyagárak nagymértékben emelkedtek. Sajnos az önkormányzatok nem tudtak vagy nem kívántak igazodni a megváltozott körülményekhez…

 Már örökbefogadott kutyus - gazdijai küldték a Facebookra a képet

Ki végzi most a gyepmesteri teendőket?

Most a székesfehérvári Alpha-Vet Kft. Mondanom sem kell, hogy Székesfehérvár kissé messze van ahhoz, hogy akár napi járőrözést végezzenek. A hozzájuk bekerült kutyák sorsa bizonytalan és az elkóborolt kutyák sem juthatnak vissza könnyen gazdájukhoz… A megyében egyébként nem sok gyepmesteri telep van, amelyekből még kevesebb látja el megfelelően a feladatát.

De az állatkórház megmaradt?

Igen, az állategészségügyi szolgáltatást és az állatpatikát tovább folytatjuk.

Mi a különbség a gyepmesteri telep és az állatotthon között?

A gyepmesteri telepre a gyepmesterek (köznapi nyelven: sintérek – a szerk.) begyűjtik a kóbor kutyákat, majd 14 napig hatósági állatorvos megfigyeli őket. Ha addig nem jelentkezik a gazdi vagy mihamarabb nem fogadják örökbe, akkor az állat elaltatásra kerül. Évente Magyarországon mintegy 15000- 20000 kutya jut erre a szomorú sorsra.

Míg az állatotthonban (állatmenhelyben, állatpanzióban) a 14 napos megfigyelés lejárta után is ellátják az állatokat, és igyekeznek megfelelő gazdikhoz elhelyezni őket. Sok esetben után is követik az örökbe adott állatok sorsát.

Mi volt a helyzet az Equus Állatotthonnal?

Az öt hónapos működésünk alatt 97 kutyát és 25-30 macskát fogtunk, ill. fogadtunk be, majd helyeztünk át az állatotthonba. Csendesen megjegyzem, hogy ez 5 hónap alatt több, mint amit az Alpha-Vet 5 év alatt fogott be. A 97-ből csak 2 db kutyának volt chipje, de ebből is csak egy volt beregisztrálva. Sajnos az új állatvédelmi törvény – bármilyen nagy előrelépés is – sem teszi kötelezővé a microchipezést, holott ekkor ellenőrizhető lenne, ki a szabálysértés elkövetője! Bár a törvénynek lesz egy végrehajtási utasítása is, amelyben talán megoldják a kutyák tartós, egyedi azonosíthatóságát is. Jelenleg csak a tulajdonosváltozáskor kell a kutyát chipeltetni – állatorvosi rendelője válogatja, 5000-10000 Ft-ig terjed ennek a költsége.

Ez a csöppség még örökbefogadásra vár - siessen érte :)

Hány kutyust és macskát sikerült örökbe adni?

A befogott kutyák közül sajnos hármat el kellett altatni, mert autók ütötték el őket és az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseik voltak. A gyepmesteri telepen és az állatotthonban kutyaelhullás nem volt! 71 kutyát adtunk örökbe. 23 kutya maradt, akiknek folyamatosan felelős gazdát keresünk. A macskákról nem kell statisztikát vezetni, de belőlük is kb. 25-öt adtunk örökbe.

Ez a jó arány köszönhető a más állatvédelmi szervezetekkel, önkéntes segítőkkel való jó kapcsolatainknak Az internetre már akkor feltettük az állatok fotóit rövid jellemzéssel, amikor bekerültek. Mivel már több, mint 1000 barátunk követi nyomon a tevékenységünket, volt, akiért sorban álltak az emberek, így azt mondtuk, hogy aki a 15. napon legelőször jön érte, az övé lesz. Jó helyre került ez a kutyus is.

Volt egyéb állat is az otthonban?

Természetesen más állatok is voltak nálunk. Egyszer behozott valaki egy postagalambot, akinek átlőtték a szárnyát légpuska golyóval. Elkezdtük kezelni, gyűrűjén cseh betűjelzést találtunk. A magyar postagalambászok oldalán sorszámot bele lehetett írni, de sajnos így sem derült ki a gazdája. A felgyógyulása után ellenőriztük, majd elengedtük, és Csehország felé vette az irányt – rákötöttünk egy üzenetet angolul, elérhetőségekkel és kértük, hogy válaszoljanak, de nem érkezett válasz… Jó szándékú állatvédők az M1 tatai bevezető szakaszáról hoztak be egy elütött őzbakot. Hosszas kezelésünk ellenére őt sajnos nem tudtuk megmenteni.

Nyomonkövetés történt?

Persze, egyrészt mindenkivel örökbefogadási szerződést kötöttünk, ahol az elérhetőséget, egyéb releváns adatokat is szerepeltettük, másrészt megkértük a gazdikat arra, hogy készítsenek fotókat és Facebookon jelezzenek vissza, ha tehetik. A képeket az „Örökbefogadóink képei” mappában meg lehet tekinteni. Harmadrészt megkérjük őket, hogy rendszeresen hozzák vissza hozzánk a kutyákat kötelező oltásokkor, egyéb orvosi vizsgálatok alkalmával, hogy állapotukat is ellenőrizni tudjuk.

 

Márciusban nyertek egy országos, internetes szavazáson egy díjat, az "A Hónap Állatmentő Angyalai" címmel. Ez egy komoly elismerésnek számít. A működésük során mi az, amit sikerült elérniük?

Valóban megnyertük a Hónap Állatmentő Angyalai szavazást. Mára sajnos már csak szárnyaszegett angyalok vagyunk. Alapítványunk célkitűzéseik között prioritásként kezeltük és kezeljük továbbra is a felelős állattartásra való nevelést. A kollégáimmal együtt úgy gondoljuk, hogy ez egy szemlélet (is), amelynek kialakítását a gyerekeknél, fiataloknál kell elkezdeni. Ehhez egyébként elindultunk egy úton, amely számos eredményt hozott, több tatai iskolával alakítottunk ki kapcsolatot, amelynek keretein belül csoportonként, osztályonként ellátogattak az állatotthonba és megnézték, hogy mi történik a kidobott állatokkal, miért nem szabad így bánni velük, hogyan lehet állatot helyesen tartani, stb. Megsimogathatták őket, megfigyelhették a gondozásukat.

Kutyasétáltató akciókat is tartottunk, ahol csak lehetett, népszerűsítettük a felelős állattartást és az alapítványt, hogy minket is egyre többen megismerjenek. Önkéntes segítők jöttek takarítani, etetni, simogatni – ez utóbbi nagyon fontos, mert az állatok sok esetben antiszociális viselkedést mutattak (el lehet képzelni, hogy mik történhettek ezekkel a kutyákkal korábbi életükben és a kóborlásuk időszakában).A kutyasétáltatás programjaink a kutyák reszocializációját is elősegítette. És annyi, annyi tervünk volt még…

 Egy kutyasétáltató akción készült kép (készítette: ifj. Kocsi Imre)

Akkor számos pozitívumot adtak és kaptak is – akár a gyerekek által. Igaz?

Persze, a legmeghatóbbnak azokat a pillanatokat tartom, amikor az Új Úti Iskolából az egyik gyerek elhozta a saját uzsonnáját az egyik kutyának. Egy másik kislány odaadta kutyájuk három játékából az egyiket, hogy ezeknek az elhagyott kutyusoknak is legyen mivel játszania. Az állatpatikánkban vásárlók között nagyon sokan voltak, akik vettek konzervet, tápot a saját kutyájuknak és vásároltak az otthon állatai számára is ételt.

Sok akciót csináltunk, népszerűsítési, adománygyűjtési céllal. Hálásak vagyunk, hogy a Tatai Tescoban 1,5 nap alatt közel 800 kg adományt sikerült összegyűjteni az állatok számára.

Említette, hogy még nagyon sok tervük volt. Kifejtené?

Egyik nagy tervünk az volt, hogy ne csak gyermek-, de állatbarát város is legyen Tata. Ehhez a város állatbarátait, civil szervezeteit és a cégeit is össze lehetett volna fogni. Kutyasétáltatót, egy kutyajátszóteret, agility pályát szerettünk volna kialakítani az Önkormányzattal egyeztetve. A kutyapiszok gondokra szintén illendő lenne már megoldást találni Tatán is! Módot akartunk találni a szedőládák kihelyezésére, legalább a turisztikailag frekventált helyekre, ahol a kutyások is sűrűbben előfordulnak. A kutyapiszkot szelektíven kellene gyűjteni, mert veszélyes hulladék. Mi ezzel a Tatai Környezetvédelmi Rt.-t bíztuk meg. Ebben a projektben biztosan kaptunk volna segítséget tőlük is.

A már négy állatvédő szervezettel való együttműködési megállapodás mellé még sok hasonlót kívántunk kötni, akikkel meg tudjuk osztani az erőforrásainkat, cserélni tudunk, stb.. Az említett négy szervezettel eddig például olyan együttműködést folytattunk, hogy kölcsönösen segítettük a kutyák örökbeadását. Ha valaki mondjuk egy puliszerű kutyát keresett, de nálunk ilyen típusú éppen nem volt, akkor tudtuk azt mondani a leendő gazdinak, hogy menjen át pl. Oroszlányba, Esztergomba, mert nálunk nincs, de ott tudjuk, hogy van.

A korábban már említett gyermekekkel való foglalkozást, iskolai programot ki akartuk bővíteni, az egyik Új Úti Iskola tanára által, ilyen céllal készített pedagógia programját is alkalmazva, az állattartással kapcsolatos szélesebb dolgokról is szót szerettünk volna ejteni a gyerekeknek (például, ha nem kutyát tartanak otthon, hanem adott esetben egy akváriumot szeretnének, akkor mi a teendő). Gyereknapra egy rajzverseny pályázatot akartunk hirdetni, „Az én kutyám” címmel… sajnos ezt már nem tehettük meg. Az alapítványunk tovább működik, most át kell újra gondolnunk, hogy gyepmesteri telep és állatotthon nélkül milyen állatvédelmi programokat tudunk folytatni.

Milyen ok vagy okok miatt kellett bezárniuk a gyepmesteri telepüket és az állatotthont?

Egy összehangolt, többoldalú támadást kaptunk, amelynek végén az önkormányzattól jött a határozat, hogy megszüntetik az állatotthont (ez az ő hatáskörük), és még azon a héten a Megyei Állategészségügyi Hivataltól, hogy a gyepmesteri telep engedélyét is visszavonják.

Mi volt ez az „összehangolt támadás”?

Úgy véljük, hogy a hatóságok nem néztek kellőképpen utána a dolgoknak, a bejelentéseknek, hittek a szóbeszédeknek felülvizsgálat nélkül. Azt hitték, hogy a gyepmesteri telepről visszük ki az állatokat a kutyasétáltató akcióink során, holott azokat a kutyákat 14 napig tilos kivinni.  A Csapó utcaiak petíciót nyújtottak be az útburkolattal kapcsolatban, amelybe belekerült az is, hogy egyébként zavarják őket a kutyák. Majd a közterület felügyelők is kijöttek és alátámasztották, hogy ugatnak a kutyák (nyávogjanak? – a szerk.), de nem történt hangmérés, se semmi bizonyító értékű adatgyűjtés.

A szomszédokkal nem lehetett volna egyénileg beszélni és valami békés, mindenki számára megfelelő megoldást találni?

De igen, sőt, volt, akikkel beszéltünk is – akik nyitottak voltak erre. Valakit a közvetlen szomszédok közül nem zavart az ugatás, csak egyedül a kerítés megmagasítását kérte. Ennek eleget is tettünk. 

Az állatotthon szomszédságában egy fémmegmunkáló üzem és egy vágóhíd is működik. (a szerk.)

A közösségi oldalon olvastam és a már megjelent híradásokból hallottam, hogy voltak azért további hiányosságok is, idézem: „adminisztrációs hiányosságok és a fekete-fehér öltöző hiánya”.

A jelenleg is üzemelő állatkórház mögötti, egykori istállóépületet alakítottuk át boxos megoldással. Így egy épület volt, de két külön részben, egy gyepmesteri telep és egy állatotthon. Ez volt az egyik nagy gondja az Állategészségügyi Hatóságnak, hogy nem volt belső kerítés, amely szigorúan elválasztotta volna a két részt, hogy ne keveredhessenek a gyepmesteri telepen tartózkodó és az állatotthonos állatok. De ez külön kerítés nélkül sem történhetett meg, hiszen a megfigyelési célból tartott állatok a kennelben maradtak a megfigyelési időszak alatt.

A nyilvántartási hiányosságokról annyit, hogy szükséges egy ellátó állatorvos és egy hatósági állatorvos. Ez utóbbi az 1., 7. és a 14. napon kell megfigyelje, ellenőrizze az állatokat és pecsételje le a kutya saját adatlapját. Mivel csak egy hatósági állatorvos van elérhető közelségben, akinek mindennap jönnie kellett (szinte mindennap volt új befogott állat), így hiányzása esetén nem tudtuk kivel helyettesíteni. Erre készültünk, hogy esetleg önhibáján kívül nem fog tudni jönni nap, mint nap, ezért már tavaly kérvényeztük kollégámmal a jogosult állatorvosi engedélyt a megfelelő szerveknél, hogy mi is elláthassuk ezt a feladatkört is. A képesítésünk megvan rá, csak az engedély hiányzott. De nem hogy nem adtak ki engedélyt, de még válaszra sem méltattak minket. Aztán beütött a gond, a hatósági állatorvosnak halaszthatatlan dolga volt, önhibáján kívül nem tudott mindennap jönni, és ekkor sajnos lett egy-egy nap, amikor nem tudott pecsételni sem. Az is probléma volt, hogy a kutyákat mi az általunk adott néven és nem kennelszámon tartottuk nyilván. Ezekről a nyilvántartási hiányosságokról hallhatott.

A fekete-fehér öltöző megépítésére 2012. március 15-ig volt haladékunk, el is készítettük 90%-ban, már csak a burkolás és a mosdók felhelyezése hiányzott, de a kora tavaszi éjjeli fagyok miatt ezeket a munkálatokat nem lehetett még elvégezni. Elismerem, én is hibáztam, hogy nem kérvényeztem még egy kis haladékot.

Amit még nehezményezek, hogy mindig új előírásokkal hozakodott elő a hatóság, minden egyes új ellenőrzéskor valami még kellett – pl. fertőtlenítő szőnyeg és kézmosó belépéskor-kilépéskor az ajtókba. Ha az ember megbeszéli velük, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük, akkor egy hónappal később ne legyen ehhez képest változás – vagy ne minden alkalommal! Például számunkra is új információ volt, ami elhangzott a riportban, hogy külön személyzetet kell biztosítani a gyepmesteri telepre és az otthonhoz.

Hogyan tovább? Milyen kilátások, lehetőségek vannak?

Ha valóban fontos lenne a városnak, hogy állatbarát város is legyen, akkor nem ennyitől, nem így érne véget. Lehetett volna bőven kompromisszumot kötni. A fellebbezést sem adtunk be – jogászok és a kuratórium döntése alapján. Nem tudunk teljesíteni, és hosszú távra tervezni ha mindig – újabb és újabb  előírásoknak kellene megfelelnünk. Csak a kompromisszum lenne célra vezető. Továbbra is nyitottak vagyunk erre, kérjük, hogy üljünk le mindenki érdekében és találjunk közösen kiutat! Mi a szakértelmet, a hatékony állatvédelmi munkát, a lelkesedést, nyugalmat adnánk, az önkormányzat meg kevés támogatást (anyagilag, de egyéb fronton is). Így mindenki jól járna: a kutya, aki életben marad, az önkormányzatok, akik hatékonyan meg tudják oldani a kóbor kutyák helyzetét és innovatív módon viszik a nevükben is ezt a feladatot. Jól járnak a települések polgárai és azok az emberek is, akik felelősségteljesebbek, tudatosabbak lesznek e téren.

Mi lesz a 23 kutya és 5 macska további sorsa?

Kérvényeztük az Önkormányzatnál a határidő meghosszabbítását június 30-ig. Addig remélhetőleg minden állatot örökbe tudunk adni.

Őket is már hazavitték szerető emberek - sajnos nem mindenki ilyen szerencsés

Zárszó egy beszélgetés szentenciájaként

Azt gondolom, hogy nagy veszteség érte azzal a várost, hogy a támadásoknak nem járt jobban utána, nem fogta fel, nem tette helyre azokat, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a további (együtt)működésük érdekében. Végre voltak olyan kompetens és lelkes szakemberek, akik minimális fizetségért, sok önkéntes munkával tudták volna – az önkormányzattal is együttműködve – megvalósítani mindazt, ami a közösség javát szolgálja és ami mindenképpen az önkormányzat érdeke, ill. kötelessége (a kóbor ebek befogása/befogatása az önkormányzat jogilag rögzített kötelezettsége).

 

Kiegészítések:

videók:

elismerés: www.youtube.com/watch

bezárás: www.youtube.com/watch

cikk:

allatvedelem.com/2012/04/22/%E2%80%9Evisszavontak-az-engedelyunket-a-lakossagot-zavarja-a-kutyak-ugatasa-equus-tatai-allatotthon-kozelebbrol/

Facebook (képek, diszkusszió, éles viták, kommentek):

https://www.facebook.com/tatai.allatotthon

https://www.facebook.com/tatai.allatotthon/posts/209766945801533?notif_t=share_comment

https://www.facebook.com/tatai.allatotthon/posts/441667065850839?notif_t=share_comment

Equus honlapja:

allatmenhely.equus.huHatezer forintos ebadó Tatán - 2012.04.25

Hatezer forintos ebadó Tatán - 2012.04.25

 

Tatán ebenkénti évi hatezer forintos adó bevezetéséről tárgyalt a képviselő-testület. A tervezet szerint a tulajdonosokat szeptember 1-jéig értesítenék és az adó időarányos részét még az idén beszednék.

Michl József (Fidesz-KDNP), a Komárom-Esztergom megyei város polgármestere az MTI-nek elmondta: az ebadó bevezetése előtt az elképzelést társadalmi vitára bocsátja az önkormányzat, az állatok összeírására hárommillió forintot szavazott meg a testület.


Hozzátette, valószínűleg nem kell majd fizetni a csippel ellátott kutyák és az ivartalanított ebek után. Az intézkedés célja, hogy a kóbor kutyák számát csökkentsék Tatán.
Az első olvasatban tárgyalt tervezet szerint már tavaly, az ebadó lehetőségének hírére nőtt a városban a gazdátlan kutyák száma. 2011 novemberétől 97 állatot fogtak be, március végéig a gyepmesteri szolgáltatás átlagos havi költsége félmillió forint volt.


A becslések szerint a városban 2.000-2.500 kutyával lehet számolni, ezek csaknem egyharmada után nem kellene a hozzájárulást megfizetni. Az ebadóból az önkormányzat körülbelül 10 millió forintos bevételre számít, ennek teljes összegét köteles lenne az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebtartással kapcsolatos intézkedésekre fordítani.


Nem vetnének ki ebadót a meghatározott magyar kutyafajtákhoz tartozó törzskönyvezett állatokra, az állatmenhelyről örökbefogadott kutyákra, a vakvezető és terápiás ebekre. A veszélyes ebek után viszont 20.000 forint adót kellene fizetni. Az önkormányzat további mentességet is megállapíthat, például az ebtartó szociális helyzetének a figyelembevételével.
(MTI)Az Equus Tatai Állatotthon adománygyűjtéséről az Állatvédelem.com-on

Az Equus Tatai Állatotthon adománygyűjtésről szóló felhívását jó pár igazi állatbarát meghallotta, sikeres akcióról számolhatunk be, de az örömbe üröm is vegyül.

A tatai Tesco parkolójában került sor április 6-án és 7-én a nagyszabású gyűjtőakcióra, melynek mindkét napja bővelkedett kellemes élményekben. Ahogy az Állatotthon képviselői írják, nemcsak a helyszínért, de az adományokért is köszönet illeti az áruház dolgozóit és biztonsági őreit, ugyanis ők maguk is hozzájárultak ahhoz, hogy tetemes mennyiségű állateledelt sikerült összegyűjteni.

A pénteki – első – gyűjtési nap több szempontból is siker lett, melyhez nagyban hozzájárult a “Ments meg!” Oroszlányi Állatvédő Egyesület  is. Miközben zajlott az adománygyűjtés, az Állatotthonban gazdára talált két kutya és egy cica.

Szombaton számos segítő aktív közreműködésével tovább zajlott az adományok fogadása, s a nap végére az is kiderült, hogy közel 800 kg eledelt sikerült összegyűjteni.

A helyzetük azonban sajnos nem felhőtlen. Az alábbi videón bepillanthatunk az Equus Tatai Állatotthon működésébe, és  kiderül, hogy az Otthont bezárás fenyegeti…

<IFRAME class=youtube-player height=390 src="http://www.youtube.com/embed/DRU9ox74JQ4?version=3&rel=1&fs=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent" frameBorder=0 width=640 type="text/html"></IFRAME>


A www.ujharanglab.hu társlapja, a Harangláb Hírújság tette közzé

Éljenek az állat(barát)ok2012-03-20 00:10:23 Hirek - Belfold

Mindig öröm ilyen hírt kapni. Az állatokon segíteni legalább olyan szép dolog, mint embereken. Bár ezt nem mindenki gondolja így, szerencsére akadnak az állatbarát táborban is elegen. Egy csoport ilyen ember a hétvégén kivitte a kutyusokat a tópartra, hátha szerető gazdira találnak.

Érdekes kezdeményezésre lettem figyelmes, menhelyi kutyusokat vittek ki, meg lehetett simogatni, sétáltatni őket. Hátha talál valamelyik kutyus magának egy jó lelkű gazdit (nem tudom melyik volt, lehet hogy a kutyusokat "patronáló gazdi" vitte ki ?).

 

Kocsi Imre


Gondját viselik a gazdátlanoknak

2012. március 19. 14:35 Sz. A.

Tata | Bejegyezték az Equus Tatai Állatotthon alapítványát a közelmúltban, de nem csak emiatt zajlik az élet a Csapó utcában.

 

 Örökbefogadásra váró kutyák a tatai Equus Állatotthonban kemma.hu Képgaléria

2012. március 16. | Szűr Annamária

  » Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide: kemma.hu/galerialp/58328

Önkéntes segítők kertészkedtek az Equus Állatkórház kertjében, de a gazdára váró kutyákkal is foglalkoztak a segítők.

Példaértékű kezdeményezés Oroszlányban

Bár ezt nem rólunk írták, de előremutató hozzáállása miatt kapott helyet a hír. Dícséret illeti az Oroszlányi Önkormányzat állatvédelmi törekvéseit és a frappáns megoldást.

  

Ebösszeírás 2012 és ingyenes transzponder Oroszlányban

 

Oroszlány Város Önkormányzata az Állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében ebösszeírást tart 2012-ben.

Az összeírás két lépcsőben zajlik, első körben önkéntes, kérdőíves adatszolgáltatás zajlik majd, utána pedig kérdezőbiztosok veszik számba a bevallást nem teljesítők kutyáit. Az összeírásban való részvétel kötelező, aki elmulasztja, jogszabálysértést követ el, és állatvédelmi bírsággal sújtható.

 

Örömhír, hogy az oroszlányi tartási helyű összeírásban részt vett ebek transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölésének költségét és országos adatbázisba való bejelentését Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testülete teljes egészében átvállalja. Így az elkóborolt, elveszett netán ellopott állatok azonosíthatóak lesznek, könnyebben visszakerülhetnek gazdájukhoz. Ivartalanított kutya után nem kell fizetnünk.

2012. január 14. 14:12 Szűr Annamária

Megyei infomáció | Az ebrendészeti hozzájárulást nem kell megfizetni az ivartalanított kutyák után sem, de nem csak emiatt érdemes elvégeztetni ezt a beavatkozást.  

Az állatvédelmi törvény értelmében január elsejétől ebrendészeti hozzájárulást vezethetnek be az önkormányzatok. Az összeg nem haladhatja meg ebenként veszélyes eb vonatkozásában a húszezer, más eb esetében a hatezer forintot.

 

A törvény nagy erénye, hogy az önkormányzat köteles a befolyt ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét ebek ivartalanításának támogatására, állatmenhelyek és ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.Nem kell hozzájárulást fizetni a védett őshonos vagy veszélyeztetett, a törzskönyvezett kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó, a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás, a honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott, - a veszélyes eb kivételével - az ivartalanított, az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint menhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott eb után.


Ivartalanítás és chippelés egyszerre
Promóció
Dr. Baranyi Béla a Tatai Állatkórház vezetője szerint az ivartalanítás mind a kutyáknál mind a macskáknál fontos, ha nem akarjuk már tenyészteni őket.
- A nem kívánt vemhességtől, szaporulattól is megkímélhetjük az állatokat, ráadásul a macskáknál van például olyan nemi betegség is, amely halált okozhat. Ha ivartalanítjuk házi kedvencünket, elejét vehetjük a kóborlásnak, a párzási időszakban jellemzőbb verekedéseknek, sérüléseknek is. A macskaleukózist és a macskák immunhiányos betegségét okozó vírusok által okozott megbetegedések nagy valószínűséggel csökkenthetőek ivartalanítással - részletezte az állatorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy náluk az ivartalanítással együtt a chippeltetést is elvégzik kérésre.
- Így lényegében egy beavatkozással mindkettőre sort keríthetünk. Ha chippeltetjük a kutyánkat, és regisztráljuk az adatokat, sokkal nagyobb eséllyel találhatjuk meg, ha elkóborol. Szilveszter után nem egy ebet a chip alapján tudtunk hazajuttatni - tette hozzá az állatorvos.
A Tatai Állatkórház az állatorvosi kamara kezdeményezéséhez kapcsolódva februárban végez majd kedvezményes ivartalanítást.
Elérhetőségek:
Tatai Állatkórház
Tata, Csapó utca 8.
tel.: 34/821-820, 0630/723-9837
www.tataiallatkorhaz.gportal.hu
e-mail: rendelo(at)tataiallatkorhaz.hu, info(at)tataiallatkorhaz.hu

 


Térségi Radar közbiztonsági magazin 2012 januári száma

Esélyt adnak a kóbor kutyáknak

 

Tatai Kistérség

A közvélekedés szerint az emberi és a kutya társadalom számkivetettjei a kóbor kutyák. Hiába az ebrendészeti előírások, az ilyen-olyan szintű szabályozások, ezeknek az állatoknak jószerivel alig van esélyük a túlélésre. Most ezen próbál segíteni a tatai székhelyű Equus Kft., amely pályázatot nyert Tata és a Kistérség kóbor ebeinek befogására.

- Nem csak az elcsatangolt, kidobott, elzavart állatok befogására koncentrálunk – mondja dr. Baranyi Béla állatorvos, a cég ügyvezetője. - Szeretnénk új otthont találni ezeknek a kutyáknak. Az előírások szerint a befogott állatokat 14 napos megfigyelés alá kell vennünk, és ha ez alatt nem jelentkezik a gazdájuk, el kellene altatni őket. Ezt mi nem szeretnénk, adjunk nekik új esélyt az életre. A pályázat elnyerésével egy időben létrehoztunk egy állatotthont és egy állatmenhely alapítványt is. Ez adja meg a jogi, anyagi kereteket, hogy megmenthessük a befogott kutyákat. A 14 napos megfigyelés és állatorvosi ellenőrzés után az állatok átkerülnek a menhelyre, ahol megpróbálunk találni számukra megfelelő gazdit, akik örökbe fogadhatnák őket. Ezért arra kérjük a kutyabarátokat, hogy segítsék munkánkat. Szívesen fogadunk Tatán, a Csapó utcai volt Állatkórház területén lévő menhelyünk működéséhez bármilyen csekély adományt is. De várjuk önkéntesek jelentkezését is, akik a kutyák simogatásában, sétáltatásában esetleg a kutyák gondozásában is segédkeznének.

-Arra kérem Tata és a Kistérség  településeinek (lásd keretes írásunkat) lakóit, ha kóbor kutyát látnak, hívják fel szakemberünket , Török Gábort a 30/41 22 343-as mobil telefonszámon. Ha önkéntes munkával vagy adománnyal segíteni szeretnék munkánkat, tárcsázzák a 34/382-450-es telefonszámot. Úgy gondolom, közösen sokat tehetünk az ember leghűségesebb barátaiért  felelősen gondolkozó gazdához való juttatásában.

 

Innen várják a telefonhívásokat

Az Equus Kft. az alábbi településeken végzi a kóbor kutyák befogását: Tata (Agostyán), Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos, Vértestolna.

Miskei Ferenc
A kemma.hu írta a szilveszteri mulatságok hatásáról

Világgá szaladt állatok nyomában

2012. január 2. 16:37 Szűr/Wágner

A szilveszteri mulatozás elmaradhatatlan kelléke a petárda és a tűzijáték. Kár, hogy négy-, vagy épp két lábon járó házi kedvenceink ezt másként látják, és nem egyszer fordul elő, hogy ijedtükben ők maradnak el otthonról.

 

 

Lujzi Kocsról került Tatára

 

Az Oroszlányi Állategészségügyi telepen is több jószág vészelte át az előző év utolsó és az újév első perceit. A téma kapcsán Szalczinger Ferencet a menhely vezetőjét kérdeztük.

Öt kutyussal bővült a menhely szilveszter óta. Nem tűrte a hangzavart sem a fajtatiszta vizsla, sem a keverék eb.
Megtudtuk, hogy többnyire lakossági bejelentés alapján találták meg az elkóborolt állatokat. és szerencsére némelyikért  már jelentkezett is gazdája.

---------------------------------------------------------------
Ha az ön kutyája is eltűnt szilveszterkor,
küldjön egy fotót róla, írja meg elérhetőségét, és a képet publikáljuk oldalunkon!
---------------------------------------------------------------

A Rex Komáromi Állatvédő Egyesület részéről Mandel Géza több éves tapasztalata mondatta: a gazdák két-három nap elteltével jelentik be a kutyus eltűnését, így hozzájuk eddig még nem érkezett panasz. Ezzel szemben kóbor ebet szilveszter délelőttjén találtak.
– Két labrador készült átlépni a határt. A hídon bandukoltak, amikor elfogtuk őket és az észak-komáromi menhelyre szállítottuk. Azóta jelentkeztek értük.

Tatabányán egyelőre nem találtak szilveszterkor elkóborolt ebet, a tatai kistérségben viszont igen.
Kocson találtak rá a jelenleg Lujzi névre hallgató magyar vizsla szukára. A tatai gyepmesteri telepre került, körülbelül két éves ebre a falu határában akkor találtak rá, amikor egy elütött kutyáért mentek ki Kocsra.
- Sajnos a másik ebet már nem lehetett megmenteni. Lujziban nincs mikrochip, pedig ha lenne, a gazdáját is hamar megtalálhatnánk az adatbázisban, feltéve, hogy oda is regisztráltak, mert előfordult már, hogy chippelve ugyan volt egy kutya, de semmilyen adatot nem rögzítettek vele kapcsolatban a rendszerbe - részletezte Baranyi Béla, az Equus állatkórház vezetője, a tatai és környékbeli kóbor ebek befogásáért felelős állatorvos.

Ahogy megtudtuk, a vizsla hétfőn került be hozzájuk, de minden jel szerint a szilveszteri durrogtatás miatt keveredett el otthonról.

Komment a cikkhez, mi lett Lujzi sorsa?

Lujzi gazdáját a 24 Órás, rádiós, internetes hirdetéseink ellenére sem találtuk meg. A 14 napos megfigyelés közben is már többen érdeklődtek Lujzi örökbefogadási lehetőségéről. Hamar gazdára talált. A befogadó család Myrának nevezte el az új családtagot és fényképet is küldtek a facebookos oldalunkra

.

Myra otthonelvesztem.hu bejegyzés

Tata és környéke

HozzászólásSzerző: Equus Tatai Á.otthon Dátum: 2011.12.25. 19:35

Körülbelül másfél hónapja nyílt meg a tatai gyepmesteri telep. Ez alatt a kevés idő alatt annyi kutya miatt riasztották őket, hogy már elérték a befogadó képességük határát. Ha valakinek Tatán és környékén veszett el a kutyája mindenképp érdemes betelefonálni. Nagy szükség lenne örökbefogadókra is, ugyanis a két hét elteltével el kellene altatniuk a kutyákat. Aki kutyát szeretne, kérem mindenképp nézze meg először a telepen lévő kutyákat. Tapasztalatból mondhatom, hogy mind, egytől egyig nagyon kedves és szeretetre méltó. Az állatokról itt találhatók képek: http://www.gazditkeresek.hu/szervezetek/equus-tatai-allatotthon/430
Elérhetőségek:
tel.: 0634/383080
cím: 2890, Tata, Csapó utca 8.gazditkeresek.hu bejegyzés

Szervezet adatai

Equus Tatai Állatotthon

Az Equus Tatai Állatmenhely Tata és Kistérségéből fogadja be a kutyákat, de elsősorban a gyepmesteri telepről veszi át az elaltatás helyett őket. Az Állatotthon működését Alapítványunk segíti. Az Equus Tatai Állatotthon és az Equus Tatai Állatmenhely Alapítvány főbb céljai közé tartozik egy, az Európai Unió elvárásainak is megfelelő menhely, állatvédelmi központ létrehozása, ahol lehetőség van a kóbor állatok kultúrált befogadására, akár hosszú távú humánus megőrzésére és ellátására. Városunkban és kistérségében nagy szükség van egy ilyen hasznos, és az állattartási kultúrát elősegítő létesítményre, ahol az elveszett kutyák tulajdonosainak is segítséget nyújtunk, és példát szeretnénk mutatni abban, hogy a kóbor, talált és gazdához sokáig nem jutó állatokat sem szükségszerű elpusztítani. Ezen kívül nagyon fontosnak tartjuk a felelős állattartásra való nevelést, a társadalmi szemlélet formálását. Ebben a média segítségére is feltétlen számítunk, minden módon az állatok védelmében és érdekében fogunk fellépni. Az állatvédelem és a felelős állattartás témájához kapcsolódó előadások (pl. iskolákban) valamint rendezvények szervezése, tájékoztató kiadványok terjesztése is céljaink között szerepel. A nevelés, oktatás, szemléletformálás alapvető céljaink között szerepel. Általános céljaink: Állatvédelem, természetvédelem, környezetvédelem. Az egész élővilág iránt felelősséget érző emberek összefogása. Az állatok kizsákmányolásának megszüntetése, védelmük előmozdítá­sa. Konkrét céljaink: A régió állattartásából adódó gondok enyhítése, megoldása. Gazdátlan és sérült állatok elhelyezése (kóbor kutyák befogadása a gyepmesteri telepről) Kulturált, állatbarát állattartás elterjesztése. Ismeretterjesztés, a természettudományos oktatás gyakorlatiasabbá tétele, korszerű természetvédelmi szemlélet elterjesztése. Az állatvédelmi törvény betarttatása.

Támogatás az adó egy százalékával

Adószám:
Kedvezményezett:

Eseti felajánlások

Bankszámlaszám: 63200119-11053174
Megjegyzés:

Elérhetőség

Cím: 2890 Tata, Csapó u. 8.
Telefon: 0634/382-450
Email: info(at)equus.hu
Weboldal: http://allatmenhely.equus.hu/

 Helyi Téma Tata

 

Jó ­helyre kerülnek a kóbor ebek

2011. december 05.A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás pályázatot hirdetett a kóbor ebek befogására. A gyepmesteri tevékenységet Török Gábor látja el november elsejétől.

A gyepmester Tatán, valamint Bajon, Dunaalmáson, Dunaszentmiklóson, Kocson, Naszályon, Neszmélyen, Szomódon, Tardoson, Vértestolnán látja el feladatát. Tevékenységi körébe tartozik a kóbor állatok befogása. Ezen kívül az elhullott állati tetemek összegyűjtése is kötelessége.

- Eddig közel húsz jószágot fogtam be, amiket a Csapó utcai állatkórházba szállítottam. A kórház húsz éve működik, és most alakítanak ki kutyamenhelyet. A befogott kutyákat itt tizennégy napig megfigyelés alatt tartják, ha szükséges, egészségügyi ellátásban részesítik, etetik, sétáltatják őket. Aztán bekerülnek a menhelyre, ahol szeretnének nekik új gazdit találni, ha a régi nem jelentkezik. Szerintem, ha összeszedjük őket, sokkal jobb helyen vannak, mintha védtelenül kóroborlnának az utakon – mondta Török Gábor.

A gyepmester hangsúlyozta, hogy nem sintértelepről van szó, itt az állatmentő szemlélet érvényesül. A chippel rendelkező kutyák gazdáját könnyű megtalálni, ám mindenki átveheti megtalált ebét az oltási könyv bemutatásával. - Mivel helyben vagyunk, sokkal könnyebben tudunk intézkedni, a helyszínre kiérkezni. Hétköznap munkaidőben, hétvégén, indokolt esetben állunk rendelkezésre.

 

Izsáki Zsuzsanna